Kosteloze energiescan wordt goed ontvangen

“Iedereen krijgt graag een cadeau. Dat geldt ook voor ondernemers. Mede daarom word ik met open armen ontvangen. Ik heb namelijk iets weg te geven. Het gaat om een kosteloze energiescan. De uitkomsten daarvan kunnen heel goed uitpakken. Het leidt in de meeste gevallen tot forse besparingen en daarmee structureel een flink financieel voordeel. Bedrijven zijn er maar wat blij mee, zo is mijn ervaring.”


Leefbaarheid, aantrekkelijkheid en duurzaamheid

Aan het woord is Albert Hoen (68). Hij zet zich als ambassadeur belangeloos in voor Achterhoek Onderneemt Duurzaam (AOD). Albert weet waarover hij praat. Hij was jarenlang directeur van Arendsen Machinefabriek op bedrijventerrein Keppelseweg in Doetinchem. Het bedrijf dat in 2015 aan de Slagman Groep werd verkocht. “Ik voel me nog steeds nauw betrokken bij het bedrijventerrein en bij de Stichting Parkmanagement Bedrijventerrein Keppelseweg (SPBK). Arendsen Machinefabriek was er als één van de eerste bedrijven sinds 1969 gevestigd. Daarnaast bezit ik er nog vastgoed. Ik vind het belangrijk dat het bedrijventerrein floreert en toekomstbestendig wordt gemaakt. Leefbaarheid, aantrekkelijkheid en duurzaamheid zijn speerpunten. Daar draag ik graag mijn steentje aan bij.”

Voorkom bedrijfsblindheid

Albert doet dat door bedrijven te bezoeken en ze te wijzen op de beschikbare energiescans van Achterhoek Onderneemt Duurzaam. “Het zijn kosteloze scans, dus de bedrijven hebben niets te verliezen. Ik verstrek alle informatie en benadruk dat het goed is om je onderneming een keer extern te laten doorlichten. Er zijn onderdelen of punten waar je zelf nooit aan hebt gedacht. Zie het als bedrijfsblindheid. Dat hoor ik ook vaak terug.” Zijn individuele benadering werpt vruchten af. Eerst ontvangen de bedrijven een brief met een presentje, een handige multitool. “Dat is een nuttige en goede binnenkomer, het blijft hangen. Een tijdje later worden ze gebeld voor een persoonlijk gesprek. Ik heb inmiddels al een groot aantal bedrijven bezocht en bijna iedereen is enthousiast en laat een scan doen. Slechts één ondernemer hield de boot af.”

Reëel beeld

“Het milieu krijgt terecht steeds meer aandacht. Ik vind het wel belangrijk om een eerlijk en reëel beeld te schetsen. Ondernemers prikken gelijk door een te rooskleurige voorstelling van zaken. Er moeten ook mogelijkheden zijn om te investeren, want anders heeft het geen zin om over een terugverdientijd te praten.”

Waardevol, ook voor de informatieplicht

“Al met al is het verstandig om in actie te komen. Ik wijs ondernemers daarbij ook op hun verantwoordelijkheid. Het valt me op dat al veel bedrijven met duurzaamheid en energiebesparende maatregelen bezig zijn. Het ontbreekt echter aan kennis, overzicht en samenhang. Daarom is een energiescan zo waardevol. Je krijgt een totaalbeeld en hebt iets concreets in handen. Dat laatste is heel prettig, want vanaf dit jaar bestaat de informatieplicht energiebesparing. Met de scan voldoe je hieraan. Ik vind het erg leuk en waardevol om ondernemers te helpen. Daar ga ik dan ook zeker mee door.”


Bent u ondernemer op bedrijventerrein Keppelseweg in Doetinchem en wilt u weten wat u kunt besparen? Maak een afspraak met Albert Hoen via info@achterhoekonderneemtduurzaam.nl of tel. 06-53758878.


[contact]  [scan]