De geschiedenis van BCI, fabrikant van schoolmeubilair, gaat al heel wat jaren terug. Inmiddels is Max Leferink de vierde generatie, die in de toekomst het familiebedrijf zal voortzetten. Al sinds 1925 creëren ze samen met de klant, voornamelijk scholen en kantoren, een optimale werk en leerplek. ‘’We doen dit zoveel mogelijk met producten die we zelf maken, denk aan tafels, stoelen, krukken en kasten. Zo hebben we een eigen hout-, staal- en montageafdeling’’, aldus Max. ‘’Daarnaast zijn we ook dealer van designmerken waardoor we een compleet assortiment kunnen aanbieden”. Een optimale leer- en werkplek voor de klant, dat is waar BCI projectinrichting voor staat. Lopend in de productiehal valt op hoe netjes het er is. ‘’We proberen zo weinig mogelijk restafval te produceren en veel afval her te gebruiken. Aandacht voor het milieu was er dus al wel, bij ons en onze medewerkers, maar we wilden graag nog meer verduurzamen. Alleen hoe pak je dit aan?‘’.

 

Van TL buizen naar ledverlichting

Gelukkig raakte BCI in contact met het projectteam van Achterhoek Onderneemt Duurzaam en werden zo gewezen op de mogelijkheden van de DOE-scan (Duurzaam Ondernemen en Energiescan). Er is toen door de onafhankelijk adviseur een scan uitgevoerd. ‘’Ik zou dit elke ondernemer aanraden. Vaak wil je wel verduurzamen maar ontbreekt het aan tijd en weet je niet zo goed waar je moet beginnen. De scan heeft ons zoveel inzicht gegeven: Wat doet mijn elektriciteits- en gasverbruik en waar kan ik beginnen met besparen. Je krijgt een uitgebreid rapport met concrete handvatten’’. De onafhankelijk adviseur van AOD begeleidt dit traject, van offerte- tot subsidieaanvraag. Opvallend was dat uit de scan naar voren kwam dat verlichting de grootste verbruiker was. “Hier stond ik zelf enorm van te kijken. Ik had verwacht dat dit bij de machines zou liggen. Alle verlichting bestond uit TL buizen, stap voor stap hebben we uiteindelijk alles kunnen vervangen door ledverlichting”.

 

Resultaat; een electriciteitsbesparing van 33%

In de evaluatie met de adviseur werd duidelijk wat deze verandering heeft opgeleverd. Het bleek dat een derde van de stroom die BCI verbruikte is bespaard door over te stappen naar ledverlichting. ‘’Verbruikten we voorheen 55000 kWh uur per jaar, zitten we nu op 37000 kWh uur per jaar’’. Dit betekent een besparing van ruim 18000 kWh uur per jaar. En dit is nog maar één maatregel. Uit het rapport kwam naar voren dat er nog meer winst te behalen valt met bijvoorbeeld tijdklokken en deurdrangers. ‘’Concrete punten waar we in de toekomst zeker nog mee aan de slag willen’’.