We hebben wel iets door te geven

Arthur Jansen van Aweja Railsystemen uit Ulft kan er nu wel om lachen. Maar de vraag van zijn zoontje raakte hem diep. “We hebben natuurlijk wel iets om door te geven als we er zelf niet meer zijn. Mijn zoon van destijds zes had van een klasgenoot gehoord dat bedrijven en fabrieken de wereld vies maken, of mijn bedrijf dat ook deed? Dan sta je toch wel even met de mond vol tanden als zo’n kleine dat aan je vraagt. Ik vind het erg belangrijk dat ik hem kan vertellen dat het bedrijf van papa in ieder geval schoon is”.

 

Niet opgevoed met duurzaamheid

“We zijn natuurlijk ook helemaal niet opgevoed met duurzaamheid. Van mijn ouders heb ik wel geleerd dat ik papier niet op straat mag gooien, maar in de jaren 80 en 90 had niemand het over duurzaamheid. Tegenwoordig leren we onze kinderen dat we zuinig moeten zijn met onze aarde. En geloof me: jongeren vinden dit echt heel belangrijk. Dat zijn ten slotte de werknemers van de toekomst.  Je kunt wel denken ‘na mij de zondvloed’, maar ik vind dat we de generaties na ons niet met onomkeerbare problemen mogen opzadelen”.

 

60% besparing op verlichting, 300 zonnepanelen op het dak en volgend jaar hopelijk gasloos

De DOE-scan wees uit dat zo’n 60 % van de energiekosten van Aweja werd veroorzaakt door de verlichting. “Stap 1 was het vervangen van al onze verlichting door led. Met als gevolg dat we het elektriciteitsverbruik door verlichting met eveneens 60% hebben gereduceerd. Hiermee verdienen we de gedane investering binnen ongeveer 5 jaar terug.

De tweede stap is de aankoop van 300 zonnepanelen. Die komen er dit voorjaar op te liggen. Het mooie is dat die zonnepanelen veel meer opwekken dan we tot nu toe nodig hebben. Maar die extra stroom gebruik ik straks om gasloos te worden. Want dat wordt stap 3, volgend jaar wil ik de gasheaters eruit hebben”.

 

 

Investering brengt meer op dan geld op de bank

Arthur Jansen vertelt dat hij voor het zonnepanelenproject ook gebruik maakt van de SDE subsidie. “Het is hartstikke interessant om zonnepanelen te installeren. Ik zou iedere ondernemer aanraden om te investeren in duurzaamheid als het even kan. Het geld brengt op de bank niks op, de terugverdientijd is in veel gevallen heel interessant en met de stijgende energiebelasting wordt de noodzaak om te besparen uit economisch oogpunt alleen maar groter”.

[contact]  [scan]