Bijeenkomst Berkelland Onderneemt Duurzaam

 

Ondernemers die investeren in duurzaamheid maken hun bedrijf toekomstbestendig en plukken daar al snel de vruchten van. Tijdens de bijeenkomst van Berkelland Onderneemt Duurzaam in Eibergen werd duidelijk dat energiebesparende en energieopwekkende maatregelen zeer effectief zijn. “Het levert veel op en het zet je bedrijf op voorsprong.”

 

Gastspreker Maurice Beijk inspireerde de goedgevulde zaal van Hof van Eckberge om tot actie over te gaan. “Duurzaamheid is niet duur, zoals het woord misschien veronderstelt. Het levert naast de milieuwinst juist spijkerharde pecunia op.” Ook de ondernemers die aan het woord kwamen, lieten een positief geluid horen. Uit hun praktijkverhalen bleek dat de investeringen zich snel terugverdienen. Zo bespaart Hof van Eckberge flink op de kosten van elektriciteit, vertelde eigenaar Maarten Reimes. “We sturen veel meer op gedrag dan voorheen. Dat betekent bijvoorbeeld dat machines pas ingeschakeld worden als het daadwerkelijk nodig is. De stroomrekening is daardoor met ruim 50 procent gedaald. Tel uit je winst.” De Eibergse ondernemer doet het trouwens niet alleen voor het geld. “We moeten een leefbare planeet doorgeven aan onze kinderen en kleinkinderen. Ook dat is voor mij een belangrijke drijfveer.” Bij Schuurman Schoenen hebben ze dezelfde visie. Het bedrijf is druk bezig om het hoofdkantoor in Neede en de 45 winkels gefaseerd te verduurzamen. Traditionele lampen worden vervangen door ledverlichting. “Dat levert al een besparing van dertig procent op”, maakte Arjan Schuurman duidelijk. “En het is beter licht, het zorgt voor een kleurecht product.” Daarnaast gaat men van het gas af door zoveel mogelijk panden elektrisch te verwarmen. Verder laat men de deuren in de koude maanden zoveel mogelijk dicht om geen energie te verspillen. “Mensen bezoeken ons gericht, dus ze weten wel dat we geopend zijn. Ook al staan de deuren niet open.” Op het dak van de hoofdvestiging in Neede zijn 760 zonnepanelen geplaatst. Daarmee wordt 324.000 kWh opgewekt.

 

Ondernemers kregen tijdens de bijeenkomst in een kort tijdsbestek allerlei informatie over aspecten die met duurzaamheid te maken hebben. De ervaringen van bedrijven dienden als voorbeeld. Ondernemers konden het collega’s aanraden om een kosteloze energiescan van Achterhoek Onderneemt Duurzaam uit te laten voeren. Het biedt veel inzicht en je voldoet ermee aan de wettelijke eisen in het kader van de informatieplicht Wet Milieubeheer. Zo’n 450 Achterhoekse ondernemers lieten al zo’n scan uitvoeren en profiteren inmiddels ruimschoots van de voordelen. Er bleek na afloop van de bijeenkomst veel belangstelling voor de energiescan. Meer dan de helft van de aanwezige ondernemers zich er voor op. Duurzaamheidsgoeroe Maurice Beijk is erg enthousiast over de scan. “De Achterhoekse energiescan is de beste van Nederland, dat heb ik zelf al meerdere malen mogen ervaren. Het kost niets, dus pak die kans! Anders ben je een dief van je eigen portemonnee.”

 

Berkelland Onderneemt Duurzaam is een initiatief van en voor ondernemers. Het vormt een onderdeel van het platform Achterhoek Onderneemt Duurzaam (AOD) van de Samenwerkende Industriële Kringen Achterhoek (SIKA). Een samenwerking van de provincie, zes Achterhoekse gemeenten, 8RHK ambassadeurs, de Omgevingsdienst Achterhoek, VNO-NCW Achterhoek en alle lokale ondernemersverenigingen.