De bedrijven op ’t Werkveld in Vordenopent nieuw scherm werken hard aan verduurzaming van het bedrijventerrein. Zij gaan de komende tijd aan de slag met een pakket aan energiebesparende maatregelen om het bedrijventerrein CO2-neutraal en energie-positief te maken.

 

De afgelopen tijd heeft het bureau Mijn Onderneming Duurzaam (MOD) bij 47 ondernemers (= 80% van het totale energieverbruik) op het bedrijventerrein onderzocht op mogelijk besparings- en verduurzaamheidsmogelijkheden. Dit is in opdracht van het Energieteam van bedrijventerrein ’t Werkveld uitgevoerd. De gemeente en de provincie stelden hiervoor geld beschikbaar.

 

Energie-Team

Het Energie-team bestaat uit vertegenwoordigers van de ondernemers op het bedrijventerrein, de gemeente Bronckhorst, de Omgevingsdienst Achterhoek en wordt waar mogelijk ondersteund door de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen HAN en externe deskundigen. De gemeente Bronckhorst werkt samen met ondernemers toe naar een duurzaam en toekomstbestendig bedrijventerrein. Dit energieproject is daar een mooie stap in.

 

’t Werkveld CO2 neutraal

Uitvoering van de voorgestelde maatregelen zal leiden tot een energiepositief en een CO2-neutraal bedrijventerrein voor het verbruik van gas en elektriciteit. Vervoer en transport is hierin nog niet meegenomen. Het voorstel is om eerst besparingsmaatregelen uit te voeren, om op basis daarvan de mogelijke verduurzamingsmaatregelen te bepalen.

 

Elektriciteit

Het huidige energieverbruik is 1.639.760 kWh, waarvan 361.000 kWh voor verlichting. Dit verbruik gaat met de uitgevoerde maatregelen naar 1.577.760 kWh: een besparing van 116.000 kWh. De totale capaciteit voor duurzame opwek met zonnepanelen is 3.405.844 kWh. Met deze extra capaciteit van de zonnepanelen kan het bedrijventerrein niet alleen energiepositief worden, maar ook CO2-neutraal.

 

Gas

Het totale gasverbruik per jaar van de 47 ondernemers op ’t Werkveld is 249.997 m3, wat in 472 ton aan CO2 emissies resulteert. Dat komt neer op 5.814 m3 gemiddeld per bedrijf. Met besparingen kan dit teruggebracht worden naar een totaal verbruik van 100.000 m3 gas per jaar.

 

Terugverdientijd voor ondernemers

De resultaten zijn alleen haalbaar wanneer de ondernemers de geadviseerde maatregelen uitvoeren. Het initiatief daarvoor ligt in eerste instantie bij de individuele ondernemers zelf. De ondernemers zijn geadviseerd over mogelijke maatregelen voor hun bedrijf, inclusief een berekening van de terugverdientijd. Voor ondernemers is de terugverdientijd een belangrijk criterium voor het nemen van maatregelen.

Wel zijn ondernemers wettelijk verplicht om energiebesparende maatregelen die binnen vijf jaar terugverdiend kunnen worden, ook daadwerkelijk uit te voeren. Bij het project is de Omgevingsdienst Achterhoek en Achterhoek Onderneemt Duurzaam nauw betrokken. Samen met de ondernemers wordt een traject bepaald wanneer de maatregelen worden uitgevoerd.

 

Bron: Regio Onlineopent nieuw scherm