Eerste hulp bij netcongestie

 

Het elektriciteitsnet zit vol! Grote kans dat jij als ondernemer al eens geconfronteerd bent – of nog gaat worden – met netcongestie. Ofwel, het elektriciteitsnet heeft zijn maximale capaciteit bereikt waardoor er file is ontstaan. Elektriciteit om te groeien, verduurzamen of überhaupt een bedrijf te starten zal in de nabije toekomst alleen maar schaarser worden, tenzij we de energievoorziening anders gaan organiseren. Ondanks inspanningen van netbeheerders wordt netverzwaring en -uitbreiding op veel plekken pas rond 2030 en later verwacht. Om deze reden is perspectief nodig voor ondernemers in de vorm van een praktische handreiking. Deze handreiking geeft jou inzicht in wat nu nog wel kan. Het gaat bijvoorbeeld om maatregelen voor energiebesparing of het slimmer gebruiken van energie. Hierdoor kan je meer doen met de capaciteit die je nu al hebt. De focus ligt hierbij op maatregelen die in de praktijk bewezen zijn.

 

“Met deze handreiking wordt op een gemakkelijke manier duidelijk welke maatregelen er mogelijk zijn, individueel of samen met anderen, wat je hiervoor nodig hebt, waar je moet beginnen en wie je hierbij
bij kunnen helpen.” Jacco Vonhof – Voorzitter MKB-Nederland

 

Voor alle maatregelen is inzicht en kennis in je energiehuishouding, (gebouw)installaties en verbruiksprofiel belangrijk. Daarom gaat het eerste hoofdstuk direct in op het benodigde inzicht. Daaropvolgende hoofdstukken gaan in op respectievelijk individuele maatregelen, collectieve maatregelen en een doorkijk richting toekomstige maatregelen waar je alvast op kan voorbereiden.

 

Download hier de handreiking ‘Eerste hulp bij netcongestie’.