Tijdens de energiecrisis, die ontstond door de oorlog tussen Oekraïne en Rusland, besloten CIVON en ACT/RCT Gelderland om 8RHK Verbindt Energie op te richten. SIKA, 8RHK ambassadeurs, DOA en VNO NCW haakten hierop aan. Het begon met de directe gevolgen van de stijgende energiekosten voor bedrijven, en niet veel later werd ook netcongestie een groot probleem. Onderstaande informatie is afkomstig van 8RHK Verbindt en delen wij graag met ons netwerk.
Masterclass Smart Energy Hubs: Samenwerken voor duurzame energieoplossingen
In de Achterhoek staat energiebeheer hoog op de agenda. Zo werd enige tijd geleden een Masterclass Smart Energy Hubs georganiseerd, waarin ondernemers werden geïnformeerd over slimme energieoplossingen zoals energiehubs. Dit concept werd door deze spreker enkele jaren geleden al voorspeld en wordt steeds relevanter. Wil je meer weten over energiehubs? Bekijk hier de Masterclass: Op bezoek bij energie hub Ecofactorij.
Energie inkoop via verenigingen
Energie collectief inkopen via (branche)verenigingen biedt vaak aantrekkelijke tarieven. Zo biedt de Metaalunie een inkoopregeling voor haar leden. Lidmaatschap bij een branchevereniging is doorgaans een voorwaarde om deel te nemen aan deze collectieve inkoop. Ook brancheverenigingen in andere sectoren, zoals de NRK voor de kunststof- en rubberindustrie, bieden soortgelijke inkoopmogelijkheden.
Voor ondernemers is een gezamenlijke inkoop vaak voordelige vanwege de schaalvoordelen die brancheverenigingen kunnen bieden.
Monitoring van energieverbruik
Het monitoren van energieverbruik kan op verschillende niveaus. Een basaal niveau is het gebruik van P1-meters, die inzicht bieden in het totale energieverbruik. Via de collectieve inkoop in de Achterhoek wordt een meetdienst aangeboden, waarbij Leon Knufing het aanspreekpunt is.
Geavanceerdere monitoringopties, zoals Smart Industry toepassingen, maken het mogelijk om energieverbruik per apparaat te meten. Deze systemen kunnen energieverbruik koppelen aan externe factoren, zoals buitentemperaturen. Voor bedrijven met geavanceerde monitoringoplossingen is het mogelijk om per kilo product het energieverbruik te berekenen, inclusief fluctuaties door seizoensinvloeden of wisselende grondstoffen. Wil je meer weten of deelnemen aan een leerkring over dit onderwerp? Neem contact op met Harold Vulink.
Monitoring van energieopwekking in de Achterhoek
Benieuwd naar de energieopwekking in de Achterhoek? Bekijk de resultaten via deze site: ZON RES Achterhoek.
Energie delen: Administratief en direct
Energie delen kan op twee manieren: administratief via het bestaande netwerk, of direct, waarbij je zelf de netbeheerder wordt.
Bij administratieve energiedeling maak je gebruik van platformen zoals Powerpeers, waar opwekkers en afnemers van energie samenkomen. Ook in de Achterhoek is Agem bezig met het initiatief ‘Energie voor elkaar’.
Directe energiedeling kan plaatsvinden via een Gesloten Distributie Systeem (GDS), waarbij je energie van bijvoorbeeld je buurman kunt gebruiken. Een andere vorm van directe energiedeling is een directe lijn naar een nabijgelegen bedrijf. Zonne- of windenergie kan op deze manier fysiek worden aangesloten op de elektrische installatie van een ander bedrijf in de buurt. Dit zorgt voor meer direct verbruik en minder teruglevering aan het net. Er zijn diverse mogelijkheden om dit onderling te regelen.
Meerdere leveranciers op één aansluiting (MLOEA) (administratief energie delen)
Met MLOEA kun je meerdere energieleveranciers op één aansluiting hebben. Dit vergroot de keuzevrijheid en biedt meer controle over energiekosten. Daarnaast zijn er platformen zoals Powerpeers, Zonnestroom en Engie waar opwekkers en afnemers samenkomen. In de Achterhoek werkt Agem aan een soortgelijk platform: Streekenergie.
Besparingen en energieverbruik optimaliseren
Energiebesparing levert de grootste kostenbesparing op Het energieadvies van DOA levert een inventarisatie van mogelijke besparingen.
Een andere manier om energie te besparen is door energie te verbruiken op momenten dat deze in overvloed beschikbaar is (load follow supply). Door slim gebruik te maken van variabele energieprijzen, kan de energierekening aanzienlijk verlaagd worden.
Zonneparken en duurzame initiatieven in de Achterhoek
De Achterhoek kent diverse zonneparken en energie-initiatieven. Hier zijn enkele projecten waar je meer informatie over kunt vinden:
Bekijk voor meer informatie over zonne- en windenergieprojecten in de Achterhoek de factsheet van RVO.
Netcongestie
Netcongestie is een groeiend probleem bij het terugleveren van energie aan het netwerk. De drukte op het elektriciteitsnet neemt al een tijd toe. Er is meer vraag naar stroom door de steeds verdergaande digitalisering, het groeiende bezit van elektrische apparaten en ook elektrische auto’s. Maar ook omdat steeds meer huishoudens en bedrijven de overstap maken van fossiele brandstoffen naar schonere energie bijvoorbeeld van zonnepanelen of windmolen.
Kijk het webinar van VNO NCW en MKB-Nederland terug over de uitdagingen en oplossingen rondom netcongestie via deze link: Webinar netcongestie terugkijken. Intussen is er ook een handreiking ‘Eerste hulp bij netcongestie’ van het Gelders Energieakkoord beschikbaar. Download deze via de kennisbank van DOA. Heb je last van netcongestie, meld dit dan bij het Meldpunt Netcongestie.