Mens en milieu voorop

Maarse Drukwerk is een moderne drukkerij, gevestigd in Eibergen. Zij verzorgen al 40 jaar drukwerk voor de hele regio. Een persoonlijke benadering met oog voor mens en milieu staat altijd voorop. En dat is geen trucje, dat zit in het DNA van het bedrijf. Dat merk je aan alles.

Investeren in de toekomst

Maarse Drukwerk B.V. is een familiebedrijf dat in 1976 door Wim Maarse is opgericht. In 2011 nam zoon Fabian Maarse het bedrijf over. Er is veel geïnvesteerd in nieuwe machines en technieken, voor een duurzaam beleid. Bij iedere investering wordt kritisch gekeken naar het rendement. Wat kan er beter? Wat levert het op? En niet te vergeten: hoe kunnen we onze medewerkers ontzorgen?

Duurzaamheid als marketing tool

“Goed zijn voor je mensen, energieneutraal produceren, afval hergebruiken, dat vinden wij heel normaal. Duurzaam ondernemen doe je gewoon. Voor ons nalatenschap, zodat de generaties na ons ook kunnen leven in een mooie wereld. Dit moet in de kernwaarde van je bedrijf zitten anders heb je als ondernemer geen bestaansrecht.” In 2014 heeft Maarse Drukwerk haar naam veranderd en is het logo in een nieuw jasje gestoken. Daarin zijn alle facetten die bij het ondernemerschap horen opgenomen, waaronder dus ook duurzaam ondernemen. Niet voor niets is de slogan, ‘Maarse Drukwerk…..dat voelt goed!’.

 

DOE-scan

“Ik ben van mening dat je één keer in de vijf jaar je bedrijf onder de loep moet nemen. Net zoals je om de zoveel jaar naar de notaris gaat. Wat gaat er goed en waar zijn verbeteringen mogelijk? Het geeft altijd nieuwe inzichten, waardoor je kunt verbeteren” aldus Fabian. Daarom heeft Maarse de DOE-scan laten uitvoeren. “We waren al op de goede weg, maar de DOE-scan heeft ons toch nieuwe inzichten gegeven. Vooral op verlichting kunnen wij besparen”.

Getroffen maatregelen

Fabian legt uit wat hij gedaan heeft op het gebied van duurzaamheid de afgelopen jaren. Het aanschaffen van een nieuwe pers heeft hem veel opgeleverd. De pers straalt veel warmte uit, die gewoon verloren ging. Samen met een subsidieadvies bureau heeft hij naar nieuwe mogelijkheden gekeken om die warmte te benutten. “Er is een klep ingezet, waardoor in de winter de gehele werkplaats verwarmd wordt. Met als resultaat een besparing van 600 kuub in het eerste jaar”. Ook heeft hij fors kunnen besparen door de bestaande lampen te vervangen door LED verlichting. Er zijn nieuwe ‘schonere’ machines aangeschaft en er worden al 10 jaar geen chemicaliën meer gebruikt. Door de maatregelen heeft Maarse de energierekening met 30% kunnen verlagen.

Wat vinden de medewerkers ervan?

Bij Maarse draagt iedereen zijn steentje bij. Het aanpassen van gedrag bespaart energie. Als er niemand in het magazijn is gaan alle lampen uit en tijdens de lunch gaan ook op de werkvloer alle lampen uit. Het veranderen van gedrag kost best veel tijd. “Maar hier doen we met z’n allen ons best voor. Er is een open sfeer en het is belangrijk je medewerkers te vertellen waarom we dit samen doen. En we zijn trots op wat we dagelijks doen…. dat voelt goed!”


[contact]  [scan]